Arbeidsvilkår for folkevalgte

Kap. III Dekning av utgifter og økonomisk tap – kommunelovens § 8 -3

Samlet utbetaling av tapt arbeidsfortjeneste pr. år for den folkevalgte kan ikke overstige 20 prosent av varaordførers lønn.

Oppgave over utgifter som skal refunderes utarbeides av den som har hatt utlegget og anvises av politisk sekretariat. På oppgaven må det angis hvilke møter som ligger til grunn og varighet på møtene.

Dersom sats for legitimerte utgifter skal legges til grunn, må tilfredsstillende dokumentasjon (originalbilag) legges ved oppgaven.

§ 11 Legitimert tapt arbeidsfortjeneste

For legitimert tapt arbeidsfortjeneste under pålagte kommunale oppdrag, dekkes tapet med inntil
4 promille av godtgjøringsgrunnlaget per dag. Tapt arbeidsfortjeneste dekkes for møtets varighet + inntil en times reisetid

Refusjon av tapt arbeidsfortjeneste kan skje direkte mellom kommunen v/politisk sekretariat og den folkevalgtes arbeidsgiver på grunnlag av skriftlig dokumentasjon.

Underskrevet erklæring fra selvstendig næringsdrivende om slikt tap betraktes som legitimasjon.

§ 12 Ulegitimert tapt arbeidsfortjeneste

  1. Folkevalgte som får tap i sin ordinære arbeidsinntekt på grunn av kommunale tillitsverv, får - uten bekreftelse - dekket dette tapet med inntil 2,5 promille av godtgjøringsgrunnlaget per dag. Tapt arbeidsfortjeneste dekkes for møtets varighet + inntil en times reisetid
  2. Folkevalgte som er uten fast lønnsinntekt (eksempel hjemmeværende og studenter) får dekket eventuelt inntektstap og de utgiftene som er nødvendige for å utøve vervet, med inntil 2,5 promille av godtgjøringsgrunnlaget per dag.  Tapt arbeidsfortjeneste dekkes for møtets varighet + inntil en times reisetid
  3. Folkevalgte som har omsorgsansvar for barn, syke, eldre og funksjonshemmede, får dekket de utgifter som utøvelsen av vervet nødvendiggjør, med inntil 2,5 promille av godtgjøringsgrunnlaget per dag
  4. Grunnlaget for krav om dekning av ulegitimert inntektstap skal sannsynliggjøres.
  5. Folkevalgte som eventuelt opprettholder lønnen sin ved fravær for å ivareta kommunale verv, får ikke erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

§ 13 Utgifter til hjelp/hjelper

Folkevalgte som på grunn av funksjonshemming har behov for hjelp til og fra møter, og annen hjelp for å utføre sine oppgaver som folkevalgt, får utgiftene dekket.

Folkevalgte som har et særlig tyngende omsorgsansvar kan få dekket legitimerte utgifter i forbindelse med utføringen, av sine verv.

§ 14 Utgifter til barnepass

Folkevalgte som har behov for barnepass til barn til og med 12 år kan få refundert utgifter til dette med inntil 150 kroner per time. Møtetid + ½ time kjøring før og etter møtet.

Dette må imidlertid dekkes innenfor maksimumssatsene for henholdsvis legitimerte og ulegitimerte utgifter, avhengig av om det foreligger dokumentasjon eller ikke. I de tilfeller hvor det ikke foreligger dokumentasjon for slike utgifter, vil det regnes som lønn på vanlig måte.

Utgiftene må referere seg til tidsrom for utøvelse av det kommunale vervet. Det refunderes ikke utgifter som følge av gruppemøte i partiene og lignende.

§ 15 Rett til sykepenger – kommunelovens § 8.8

Rett til sykepenger omfatter folkevalgte som gjennom flere forskjellige verv innen kommunen oppnår fast godtgjørelse tilsvarende 14 timer per uke (ca. 37/38 prosent stilling).

§ 16 Rettigheter ved yrkesskade – kommunelovens § 8.9

Rettigheter ved yrkesskade omfatter folkevalgte som gjennom flere forskjellige verv innen kommunen oppnår fast godtgjørelse tilsvarende 14 timer per uke (ca. 37/38 prosent stilling.