Arbeidsvilkår for folkevalgte

Kap. I Formål og virkeområde

Formålet med dette reglementet er å sikre dine arbeidsvilkår som folkevalgt, slik at du kan

  • ivareta ansvaret ditt på en god måte
  • gjøre deg kjent med hva som kreves av deg som folkevalgt

§ 2 Etiske retningslinjer for folkevalgte i Sola kommune

Sola kommune er opptatt av å ha høy etisk standard. Kommunen er myndighetsutøver, tjenesteyter og forvalter av betydelige samfunnsinteresser.

Formål  

Formålet med etiske retningslinjer er å sikre en god etisk praksis og definere felles standarder for de folkevalgte i Sola kommune.

Ansvar for fellesskapets verdier

Åpenhet, redelighet og ansvarlighet skal prege Sola kommune, og være grunnlaget for tillit mellom folkevalgte, i forholdet til ansatte, og i forhold til innbyggerne.

Det stilles høye krav til folkevalgtes etiske holdning og atferd i sitt virke for kommunen. Folkevalgte har et selvstendig ansvar for å etterleve de etiske retningslinjene.

Som folkevalgt forplikter du deg til å overholde de lovene, forskriftene og reglementene som gjelder.  Du skal behandle alle som du kommer i kontakt med gjennom vervet ditt med høflighet og respekt. Du skal ikke opptre på en måte som kan krenke menneskeverd, virke trakaserende eller som kan skade Sola kommunes omdømme.

Som folkevalgt er du med og danner grunnlaget for innbyggernes tillit og holdning til kommunen. Du skal derfor aktivt ta avstand fra og bekjempe uetisk praksis.

Åpenhet og taushetsplikt

Folkevalgte skal lytte til innbyggerne gjennom dialog, brukermedvirkning og høringer, og bidra til offentlighetens innsyn i forvaltningen. Som folkevalgt skal du bidra til at innbyggerne og andre målgrupper opplever kommunen som åpen og tilgjengelig.

Du skal ta hensyn til personvern. Folkevalgte plikter å sette seg inn i, og overholde, reglene om taushetsplikt (lovdata). Du skal ikke gi opplysninger om det som blir sagt i lukkede møter hvis disse opplysningene er taushetsbelagt, (kommuneloven).

Folkevalgte skal unngå å spre opplysninger som er unntatt offentlighet (Offentlighetsloven) av hensyn til kommunens selvstendige interesser eller av hensyn til berørte personer. Taushetsplikten gjelder også etter at du avslutter vervet.

Kommunikasjon i medier/sosiale medier

Som folkevalgt skal du dele informasjon med varsomhet og respekt. Det vises til «Retningslinjer for bruk av sosiale medier» og «Rus og avhengighetspolitikk i Sola kommune»

Habilitet og rollekonflikter

Alle som treffer og tilrettelegger for beslutninger, er bundet av forvaltningslovens og kommunelovens habilitetsregler.

Spørsmål om inhabilitet skal avgjøres før behandlingen av den aktuelle saken starter. Den folkevalgte skal selv gi beskjed til organet at vedkommende har sendt inn spørsmål om sin habilitet, og gi organet begrunnelse for spørsmålet. Dette skal skje før behandlingen av saken starter.

Du skal også være oppmerksom på mulige rollekonflikter som følge av arbeid, tillitsverv eller andre engasjementer, som ikke rammes av inhabilitetsreglene, men som kan svekke tilliten til at du vil opptre saklig og uavhengig.

Gaver

Du skal ikke motta gaver, provisjon, tjenester eller fordeler som kan påvirke, eller være egnet til å påvirke handlinger, kontraktinngåelse, saksforberedelser eller vedtak. Dette gjelder både på vegne av deg selv og andre, uavhengig av giverens motiv.

Du har lov til å ta imot mindre gaver og fordeler av ubetydelig verdi når dette er naturlig og i tråd med skikk og bruk, og det er åpenhet rundt forholdet.

Gaver til en verdi av 500 kroner eller mer skal rapporteres til politisk sekretariat som fører register.

Du skal orientere ordføreren eller partilederen i forkant av reiser som dekkes av andre enn kommunen, KS, annen offentlig virksomhet eller eget parti. Unntaket er kostnadsdekning i forbindelse med oppdrag som naturlig følger av vervet.

§ 3 Virkeområde

  1. Dette reglementet gjelder for folkevalgte som deltar i møtevirksomhet i et kommunalt organ, eller i et eksternt organ på vegne av kommunen, etter kommunelovens kap. 5

    Reglene for gruppestøtte, jf. kap. III, gjelder gruppene som er representert i kommunestyret.
     
  2. Det utbetales godtgjørelse for møtevirksomhet i kommunale foretak og eksterne organer etter reglene i kap. II.

    Eksterne og kommunale organer, inkludert kommunale foretak som er egne juridiske enheter, er selv ansvarlig for å dekke alle utgifter, herunder møtegodtgjørelse og tapt arbeidsfortjeneste.
     
  3. Dersom annet ikke er nevnt tidligere, gjelder kommunens reiseregulativ for alle reiser/befaringer i kommunale tjenester. Som utgangs- og endepunkt for reisen/befaringen, regnes som hovedregel det fastsatte fremmøtestedet for ditt kommunale utvalg. Reiseregning sendes inn elektronisk via Visma Enterprise.
     
  4. Det oppfordres til å velge det billigste alternativet i forbindelse med reiser.
     
  5. Godtgjørelse til medlemmer og varamedlemmer av kommunestyret, formannskap, hovedutvalg og andre styrer, råd og utvalg følger gjeldende vedtak. Det samme gjelder godtgjøring til ordfører, varaordfører og utvalgsledere.
     
  6. Medlemmer og varamedlemmer i kommunestyret skal registrere sin  styreverv i Styrevervregisteret. (representantene får e-post fra Styrevervregisteret med link til registrering)

§ 4 Definisjoner

  • Folkevalgt

    En folkevalgt har et kommunalt tillitsverv som er valgt til medlem av et kommunalt organ, eller representerer kommunen i et eksternt organ etter å ha blitt valgt av kommunestyret, formannskapet, eller utpekt av ordføreren (kommunelovens kap. 5). Dette reglementet gjelder også personer som er valgt inn i styrer for andre kommunale organer (kommunelovens § 5-2).

  • Kommunalt organ
    Et kommunalt organ er kommunestyret og de organene som kommunestyret eller formannskapet etter delegert myndighet har opprettet etter kommuneloven eller særlov.
     
  • Eksternt organ
    Et eksternt organ er et statlig, fylkeskommunalt eller privat organ hvor det oppnevnes ett eller flere medlemmer på vegne av kommunen.
     
  • Godtgjørelse
    En folkevalgt kan motta godtgjørelse i form av en fast årlig godtgjørelse eller møtegodtgjørelse per møte.
     
  • Gruppestøtte
    Godtgjørelser til partiene skal brukes til politisk virksomhet lokalt og regionalt.