Demensplan 2024-2028

8 Unge personer med demens

Demens hos personer under 65 år benevnes som unge personer med demens.

Sammenlignet med eldre er det noen viktige forskjeller når yngre personer får demens. Mange befinner seg fortsatt i arbeid, har en ung, frisk kropp og er kanskje mer aktive ute i samfunnet enn de eldre.  For ektefeller eller samboere som også befinner seg midt i livet, vil sykdommen kunne få store konsekvenser. En opplever at ens nærmeste får en diagnose som forbindes med høy alderdom, uten mulighet for behandling. Det skjer alvorlige endringer i intellekt og væremåte. Sykdommen betyr at framtidsplanene for hele familien må revideres, roller i familien endres og økonomien blir trangere for mange.

Selv om det er forskjeller, er det viktig å huske at både eldre og yngre personer med demens har samme behov for krav til grundig diagnostikk og god miljøbehandling. Det er viktig å rette oppmerksomheten mot hva yngre personer med demens og deres familier trenger av tiltak, hjelp og støtte. Det kan være vanskelig å oppdage sykdommen fordi en lett kan relatere problemene til andre årsaker. Ved mistanke om demens skal utredning foregå i spesialisthelsetjenesten. De følger også opp med jevnlige samtaler der for både personen selv og deres ektefelle/samboere.

Kommunen bør tilrettelegge for at en person under 65 år med en demensdiagnose, får et tilrettelagt dagtilbud for denne gruppen. Pr i dag, er det ikke et slikt tilbud i Sola og en tenker på om en kan ha et samarbeid med andre nærliggende kommuner. Det blir brukt dagsenter for personer med demens for både unge og eldre personer med demens.

Der det er mindreårige barn kan det være behov for oppfølging fra andre tjenester, som skole og skolehelsetjeneste. Individuell tilrettelegging blir nødvendig, eksempelvis tilrettelegging hos arbeidsgiver, oppfølging fra NAV, økonomirådgivning, pårørendestøtte og hjelp til oppfølging av mindreårige barn. Det er egne rutiner for oppfølging av barn som pårørende.