Demensplan 2024-2028

1 Om dokumentet og plan-prosessen

Demensplan 2024-2028 er en temaplan med fokus på demens og hvordan Sola kommune, sammen med innbyggerne vil møte behovene hos personer som er berørt av demenssykdom. Ett viktig formål med planen er å synliggjøre behovene personer med demens og deres pårørende har, øke kunnskapen om demens i samfunnet og beskrive tiltak som kan ivareta en god og bærekraftig demensomsorg fremover.

Planperioden er satt til 4 år. Tiltakene berører hele samfunnet, næringslivet, frivilligheten, kommunens tjenester og kommunens rolle som samarbeids- og samskapingsaktør. Når planperioden nærmer seg slutten, må måloppnåelse evalueres og en rullering av planen vurderes.

Planen er forankret i alle virksomheter innunder levekårsområdet i form av medvirkning og innspill, samt deltakelse i utarbeiding av handlingsplan for demensarbeidet i kommende år. Planen forankres videre i Utvalg for Levekår. Tiltak i handlingsplan som omfatter økonomiske investeringer og ressurser løftes opp til behandling i formannskap. Oppfølging av planens tiltak må synliggjøres i avdelingenes og virksomhetenes budsjett og virksomhetsplaner. Tiltak som krever finansiering, må vedtas i budsjett og økonomiplan.

1.1 Oppbygging, medvirkning og samskaping

Innledningsvis beskrives bakgrunn og mål for planarbeidet, forankring, og prosess. Deretter følger en beskrivelse av demens, forventet utvikling, hva personer med demens og deres pårørende sier er viktig for dem, og en oversikt over dagens tjenester. Til slutt følger forsalg til forbedringer. Forbedringene beskrives under innsatsområder med mål og konkrete tiltak. Tiltakene er ikke kostnadsberegnet. Tiltak som krever egen finansiering, må følges opp i budsjett og økonomiplan før de kan iverksettes. Tabellene med tiltak viser også hvilke hovedmål og delmål i Samfunnsplanen tiltakene er forankret i.

1.1.2 Medvirkning

Planen er utarbeidet av en bredt sammensatt faggruppe representert fra ulike virksomheter innad i Levekår, og i dialog med personer med demens, pårørende, frivillige og fagpersoner innen demensomsorgen. Planens forslag er basert på kartlegging av dagens tilbud, erfaringer og behov, Nasjonal faglig retningslinje for demens og flere andre kilder.

1.1.3 Samskaping

Begrepet samskaping brukes flere steder i planen. Sola kommune ønsker å skape gode og bærekraftige løsninger sammen med innbyggerne i kommunen. Samskaping er derfor et av satsingsområdene i kommunens Samfunnsplan. Gjennom samskaping som metode inviteres innbyggere og andre relevante aktører inn som likeverdige parter i arbeidet med å definere utfordringer, behov og utarbeide løsninger. Målet er felles eierskap og tilhørighet til de tiltak som utarbeides.

1.2 Bakgrunn

Den demografiske utvikling tilsier en sterk vekst i den eldre befolkningen, og dermed en stor økning i antall personer som lever med demenssykdom. Undersøkelser viser at Sola kommune kan forvente en dobling av antall personer med demens i perioden 2020-2040.

Nasjonalt har det fra 2015 vært satt søkelys på å bedre tjenestetilbudet til personer med demens og deres pårørende. I Demensplan 2025 omtales demens som en betydelig folkehelseutfordring. Flere vil få sykdommen og det er behov for tidligere diagnostisering, bedre oppfølging tidlig i forløpet og økt kunnskap om demens, slik at fordommer bygges ned. I løpet av sykdomsperioden vil de fleste ha behov for ulike helsetjenestetilbud - i eget hjem, i omsorgsbolig eller ved institusjon. Deres nærmeste pårørende vil ha behov for støtte og avlastning.

Flere nasjonale føringer skriver om krav og forventninger til den kommunale demensomsorgen. Stortingsmeldingen «Leve hele livet» (Meld. St. 15) peker på kommunen sitt ansvar for at eldre og syke skal ha en trygg, god og meningsfull alderdom.

I demensomsorgen i Sola vil vi særskilt belyse seks fokusområder:

  • Forebygging
  • Kunnskap og kompetanse
  • Diagnostisering og oppfølging etter diagnose
  • Fleksible og differensierte aktivitets- og avlastningstilbud
  • Tilpassede tjenester gjennom hele sykdomsforløpet
  • Deltakelse og involvering

Demensomsorgen i Sola kommune skal preges av et helhetlig og tilpasset tilbud, tidlig utredning og veiledning til både pasienter og pårørende. For å klare dette kreves et godt samarbeid både internt i kommunen, med samarbeidende kommuner, og med spesialisthelsetjenesten.