Handlings- og økonomiplan 2025-2028:  Sterkere grep om fremtiden 

Kommunedirektøren anbefaler å legge ned to skoler og investerer i helsekvartal.

Sola skal være en attraktiv kommune å bo i, jobbe i, drive næring i og besøke. Innbyggerne skal få gode tjenester gjennom hele livet – fra den første jordmorkontrollen til nødvendig pleie ved livets slutt. For å lykkes må vi vurdere nøye hvordan vi skal fordele og prioritere ressursene. 

– Fødselstallene går nedover og levealderen vil fortsette å øke. Samtidig blir det færre i yrkesaktiv alder – og vi får en kamp om arbeidskraft for å få utført alle arbeidsoppgavene, sier kommunedirektør Knut Underbakke.  

– Denne demografiske utviklingen er en utfordring vi må håndtere.  Vi må være tydelige på hvordan vi løser nye, voksende behov, med de ressursene vi har tilgjengelig.  Det blir opplagt svært krevende, og kommunestyret må være med i de løpende og tøffe prioriteringene som kommer i perioden.  For at vi skal sikre at kommunen også framover kan gi innbyggerne så gode tjenester som mulig, må Sola ta noen større, strukturelle grep, sier Underbakke. 


Styre med de lange lysene på 

For å møte de fremtidige utfordringene, må kommunen jobbe langsiktig og systematisk. Det betyr at vi prioriterer tiltak som har effekt der lengre fremme, og at vi i større grad viser at vi planlegger og prioriterer for 2040 mer enn bare her og nå. Vi må med andre ord kjøre med de lange lysene på.    

 For å ta nødvendige grep for fremtiden, satser vi vi i denne planperioden på fleksible og sterkere fagmiljø, en bærekraftig og kostnadseffektiv barnehage- og skolestruktur, bygger et nytt og framtidsrettet helsekvartal og tar bedre vare på kommunale bygg.     

 
Jevnere fordeling av ressursene innen barnehage- og skole 

– For å være en attraktiv kommune, er det avgjørende å ha barnehager og skoler av høy faglig og funksjonell kvalitet. Dagens skolestruktur gjør at ressursene fordeles svært ulikt til elever og lærere i kommunen vår. Variasjonen i voksentetthet er for stor fra en skole til en annen. I en tid med knappere økonomi og synkende elevtall, må Sola kommune ta valg som sikrer at alle elever og lærere får gode vilkår for å lykkes, sier Underbakke.   
 
Jevnere fordeling av bemanningen i skole og barnehage gjør det mulig å være tettere på hvert enkelt barn. Større og fleksible fagmiljøer sikrer kvaliteten for barn og unge i kommunen, både på individ- og gruppenivå.   

Elevtallene er synkende ved Sola og Håland, mens naboskoler har kapasitet til å ønske velkommen disse elevene. Kommunedirektøren foreslår derfor å legge ned Sola og Håland og øker bemanningen gjennom styrket kontaktlærerdekning på samtlige skoler. Samtidig bygger vi en ny, flott og praktisk Jåsund skole, som vil stå ferdig august 2027.  
 
Her kan du lese spørsmål og svar angående foreslått skolenedleggelse. 
 

Barnehagebruksplan legger til rette for bærekraftige endringer i barnehagestruktur og i denne perioden realiseres både Ny Røyneberg barnehage og Myklebust barnehage. Solabarn skal ha gode inne- og utemiljø og et godt bemannet fagmiljø av høy kvalitet.   
 

Helsekvartalet og andre kommunale bygg 

Vi skal i kommende planperiode realisere Helsekvartalet som skal bli et godt hjem for beboere, og et godt sted å være pårørende, besøkende og frivillige. Helsekvartalet skal være en attraktiv arbeidsplass med stor fleksibilitet der den enkelte medarbeider får bruke, og utvikle kompetanse i samspill med andre. Helsekvartalet utfordrer oss til å tenke nye måter å jobbe og organisere oss på. Helsekvartalet bygges i to byggetrinn, hvor det første ferdigstilles i 2029 og det andre i 2031.    

 
Gjeldsgraden øker

Planlagt investeringsnivå er på 2,5 milliarder kroner de neste fire årene. Dette medfører økt gjeldsgrad med tilhørende økte rente- og avdragsutgifter i driftsbudsjettet. Gjeldsgrad blir på 69 prosent i 2025, men øker ytterligere mot 83 % i 2028. Dette er langt over målsetningen på 70 %, men etter kommunedirektørens vurdering nødvendig for å ivareta økende behov. Samtidig er det også viktig at framtidige investeringer vurderes nøye for å unngå ytterligere økning i gjeldsgrad hvor en enda større del av driftsbudsjettet må bindes til rente og avdrag.   

 Her kan du se oversikt over Handlings- og økonomiplan 2025-2028. 


Fakta om Sola 2040

Mange kommuner i Norge ser mot årstallet 2040 når de skal vurdere om de er rigget for fremtiden. KS har laget et verktøy for dette, med statistikk og utviklingstrender som ligger til grunn for å se på fremtidens tjenester. Les mer om dette på KS sine nettsider.  

Kommunestyret har bestemt at Sola skal ha en særlig oppmerksomhet mot Sola 2040. Det er startet et arbeid med et kunnskapsgrunnlag som vil gi en samlet vurdering av den økonomiske- og organisatoriske analysen, hvor det identifiseres tiltak og gis anbefalinger av rekkefølge for gjennomføring av foreslåtte tiltak. Prosjektet ender i en sluttrapport som kan benyttes som grunnlag for kommunens utviklingsarbeid i de kommende årene.  

Prosjektet vil involvere ansatte, tillitsvalgte, ledere og politikere på tvers i organisasjonen.