Har du en plass på et sykehjem, må du betale for oppholdet. Du finner reglene om egenbetalingssatsene i forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester (lovdata.no).
Korttidsopphold i institusjon
Pris per døgn: 193 kroner
Etter 60 døgn på korttidsopphold i løpet av et år, gjelder betalingssatsene for langtidsopphold. Korttidsopphold i institusjon settes til maksimal sats etter forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester.
Langtidsopphold i institusjon
Betaling etter inntekt, 75 prosent av grunnpensjon og 85 prosent av all annen inntekt.
Fribeløpet er 10 000 kroner
Maksimalsats per måned: 55 800 kroner
Mer informasjon om priser for opphold i institusjon
Egenbetaling for langtidsopphold og korttidsopphold over 60 døgn blir regnet ut med bakgrunn i din inntekt og personlige økonomiske forhold. Ved tildelt langtidsplass får du vedlagt skjema for inntektsopplysninger og skjema for søknad om fradrag for boutgifter. Skjemaet fylles ut og sendes/ leveres til Sola kommune.
Praksis – foreløpig beregning av egenbetaling
Sola kommune beregner egenbetaling for opphold i institusjon ved innflytting. Beregningen er foreløpig og kan bli justert når skatteoppgjøret for inntektsåret foreligger. Betalingsvedtaket kan korrigeres ved endring i inntekt eller fradragsposter i løpet av året. Egenbetaling for gjeldende år avsluttes endelig ved etteroppgjør, - som utføres når skatteoppgjør for gjeldende år er tilgjengelig/mottatt.
Oppstart for betaling for opphold i institusjon
Dersom du er tildelt langtidsopphold innvilges en fri måned når du kommer direkte fra hjemmet, og uten at du har hatt korttidsopphold eller opphold på annen institusjon i inneværende år. Dersom du tildeles langtidsopphold etter å ha vært på annen institusjon, sykehus eller avlastningsopphold, vil dette bli inkludert i friperioden. Dersom du har hatt opphold over 60 døgn i gjeldende kalenderår innvilges ikke frimåned.
Betaling
Faktura på egenbetaling er forskuddsbetaling. Sola kommune oppfordrer alle til å opprette AvtaleGiro eller bruke annen elektronisk betalingsform. 2024 Sola kommune 2024 – informasjon om egenbetaling
Etteroppgjør
Når skatteoppgjøret for foregående år foreligger, vil det bli foretatt et etteroppgjør. Det er først når skatteoppgjøret for foregående år er tilgjengelig at kommunen har korrekte opplysninger og kan beregne hva den enkelte skal betale for oppholdet for foregående år. Kommunen kommer da ut med en differanse mellom hva som var beregnet og hva som var faktisk inntekt. Er det betalt for lite sendes regning, og hvis beboer har betalt for mye tilbakebetales beløpet.
Sluttoppgjør
Ved avsluttet institusjonsopphold / død blir det utført et sluttoppgjør ved mottatt forhåndsligning/ skatteoppgjør for gjeldende år.
Egenbetalingen blir fastsatt på grunnlag av all inntekt. Dette inkluderer pensjon og andre ytelser fra folketrygden, ytelser fra andre pensjonsordninger, arbeids- og næringsinntekter, leieinntekter og renteinntekter. Alle renteinntekter tas med når beboer sitter i uskiftet bo.
Inntekter inntil og over folketrygdens grunnbeløp
Det skal betales 75 prosent i årlig vederlag av alle inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp, og 85 prosent av inntekt over folketrygdens grunnbeløp. Folketrygden grunnbeløp endres årlig. Maksimalsats for egenbetaling per måned Maksimalsats per måned for opphold i sykehjemmene er kr 55 800. Det skal ikke betales mer i egenbetaling enn det en institusjonsplass reelt koster. Kurdøgnpris for sykehjemmet er kr: 111 894 (beregnet 2022). Beregning av kurdøgnpris beregnes årlig når regnskap for foregående år er utført.
Fradrag for skatt
Fradrag for skatt gjelder skatt på ordinær inntekt. Det gis ikke fradrag for formueskatt stat/kommune i denne beregningen.
Fribeløp
Fra grunnbeløpet trekkes fra fordel på 75 prosent av fribeløp på 10 000. Fribeløpet justeres årlig pr. 1.1.
Rundskriv I-1/2024 om endringer av fribeløp og egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester (regjeringen.no)
Forsørgerfradrag
Dersom du har ektefelle/samboer eller mindreårig barn som bor hjemme skal det beregnes forsørgerfradrag (jf. § 5. Vederlagsforskriften). Fradraget blir redusert dersom ektefelle eller barn har egen arbeidsinntekt eller mottar pensjon fra folketrygden. Forsørgerfradraget gir fradrag på halvparten av brutto pensjonsytelser som beboer har i tillegg til ordinær folketrygd. Eksempel på dette er tjenestepensjon eller andre private pensjonsordninger.
Fradrag for utgifter til bolig
Kommunen gir deg fradrag for faste og dokumenterte utgifter til bolig jf. Vedtak i kommunestyre (112/2023). Dette gjelder fradrag for boutgifter som husleie, kommunale avgifter, nettleie for strøm, hus- og innboforsikring.
Ved tildelt langtidsopphold innvilges fradrag for boutgifter inntil 6 måneder.
Dersom beboer har hjemmeboende ektefelle/samboer innvilges ytterligere 50 prosent fratrekk for dokumenterte boutgifter inntil 6 måneder.
Fradrag for boutgifter opphører ved salg og/ eller overdragelse
Fradrag for boutgifter ved korttidsopphold over 60 døgn per kalenderår
Fradrag for boutgifter innvilges for korttidsopphold over 60 døgn per kalenderår.
Ufrivillig deling av dobbeltrom
I forskriften § 3 annet ledd med virkning fra 1.juli 2014 heter det: “Beboere som mot sin vilje legges på dobbeltrom skal ved beregningen tilstås et fribeløp jf.kr: 48 300,- (jf. Rundskriv I-1/2024). Dette vil omfatte alle langtidsbeboere på dobbeltrom, med mindre en beboer skriftlig gir uttrykk for et klart ønske om å få dele rom med en annen. Da vil fordelen av forhøyet fribeløp falle bort.
Samboergaranti
Vedtak til samboer gis med samme vilkår som et korttidsopphold i institusjon. Dette innebærer at samboergaranti er uløselig knyttet til tildelt langtidsopphold for partner med behov for langtidsopphold. Samboer melder ikke flytting til sykehjemmet, men opprettholder sin opprinnelige hjemadresse. Ved avsluttet institusjonsopphold for partner opphører samboergarantien, og samboer skal flytte ut av institusjon. Dersom samboer melder behov for opphold i institusjon skal dette vurderes av tildelingskontoret på lik linje med øvrige innbyggere som har behov for langtidsopphold.
Dersom du har spørsmål om egenbetaling for opphold på institusjon i Sola kommune, kan du ta kontakt med rådgiver for egenbetaling. Dersom du vil klage på et vedtak er klagefristen 3 uker etter at du mottok betalingsvedtaket. Klagen skal sendes til Sola kommune. Sola kommune behandler klagen, og dersom vedtaket opprettholdes sendes klagen videre til Statsforvalteren i Rogaland.
Dagsenter og transport for psykisk utviklingshemmede
Dagsenter (per måned): 268 kroner
Transport (per dag): 74 kroner
Dagsenter og eldre og funksjonshemmede
Dagsenter (per dag): 192 kroner
I denne summen ligger egenbetaling for dagsenter på 110 kroner og måltider på 82 kroner per dag. Du skal ikke betale for fravær som er meldt senest én uke i forveien, ved akutt sykdom og opphold i institusjon/sykehus.
Frisklivssentralen
Egenandel for reseptperiode for tre måneder: 635 kroner
60+ trening (pris per halvår): 507 kroner
Trygghetsalarm
Erstatningsgebyr: 904 kroner
Praktisk bistand i hjemmet
Middagslevering
Betaling per middag: 130 kroner
Fysioterapi
Egenandelstaket per år: 3165 kroner
Betalingssatsene for kommunale fysioterapitjenester reguleres 1. juli hvert år.
Betalingssatsene justeres årlig med virkning fra 1. januar hvert år. De årlige justeringene skal fremgå i eget punkt i kommunens handlings- og økonomiplan. Folketrygdens grunnbeløp reguleres årlig den 1. juli.