Vi ønsker å bidra til
- mestring i foreldrerollen
- godt samspill mellom foreldre og barn
- å fremme fysisk, psykisk og sosial utvikling hos sped- og småbarn
- å forebygge, avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt
- å avdekke fysiske og psykiske utviklingsavvik tidlig
- at barn får oppfølging og henvises videre ved behov
Barnet blir rutinemessig undersøkt av helsesykepleier og lege for at utfordringer ved helse og utvikling skal oppdages så raskt som mulig. Som en del av helseundersøkelsen vil foreldrene bli spurt om barnets trivsel og utvikling.
I tillegg til å tilby helseundersøkelser, vaksinasjon og nødvendig oppfølging av barnet, ønsker helsestasjonen å være en ressurs og samtalepartner for foreldre. Ta derfor gjerne kontakt utenom de faste avtalene. Helsestasjonen har tett samarbeid med Familiesenteret for å tilby hjelp til å styrke samspill og tilknytning mellom barn og foreldre.
Nyttige lenker angående det nyfødte barnet
Ammehjelpen
Helsenorge: Etter fødsel
Babyens signaler og behov
Mat og måltider for spedbarn (last ned)
Food and meal for infants (download foreign languages)
Hva tilbyr vi?
Det er fint hvis du/dere kommer til helsestasjonen i god tid før oppsatt timeavtale. Vi setter av 15 minutter hos lege og 30 minutter hos helsesykepleier.
Vi veier barnet uten klær/bleie på venterommet før du skal inn til helsesykepleier og lege. Det kan være lurt å ha med et teppe som du kan ha rundt barnet etter veiing. Barn over 15 måneder veies og måles inne på helsesykepleiers kontor.
Er det behov for å treffes utenom oppsatt program, avtales dette underveis.
Har du gått til jordmor i kommunen i svangerskapet, vil du få tilbud om hjemmebesøk 1-3 dager etter at du kommer hjem. Har du ikke benyttet deg av jordmortjenesten i kommunen, tar jordmor kontakt med deg når vi har mottatt fødselsmelding fra sykehuset. Ved hjemmebesøk av jordmor vil spesielt foreldrenes fødselsopplevelse og mors helsetilstand være tema. Tilbudet om hjemmebesøk gis mandag til fredag.
Etter jordmors hjemmebesøk blir du kontaktet av helsesykepleier, som fortsetter oppfølgingen av barnet og familien. Første møte med helsesykepleier tilbys som hjemmebesøk. Med hjemmebesøk ønsker vi å etablere et godt samarbeid om barnets helse og utvikling helt fra starten. Vi ønsker derfor at begge foreldrene er tilstede.
Jordmor/helsesykepleier vil sammen med foreldrene vurdere barnets trivsel, veilede i amming/ernæring av barnet, og veie barnet.
Du kan også komme innom helsestasjonen etter hjemkomst fra barsel uten avtale for å veie barnet.
Barnevaksinasjonsprogrammet
Alle foreldre får tilbud om gratis vaksiner til barnet ut fra gjeldende nasjonalt barnevaksinasjonsprogram. Les mer om barnevaksinasjonsprogrammet (fhi.no)
Allergiske reaksjoner på vaksiner kan forekomme i sjeldne tilfeller, og derfor skal alle barn observeres i minst 20 minutter etter vaksinasjon.
Reisevaksiner
Skal dere reise utenlands, kan det være nødvendig med flere vaksiner enn det barnet får ved å følge barnevaksinasjonsprogrammet. Ta kontakt med helsesykepleier eller et reisevaksinekontor i god tid før avreise, slik at barnet rekker å få de anbefalte vaksinene.
Les mer om vaksiner til barn på reise (fhi.no).
Som en del av helsestasjonsprogrammet får du invitasjon til å delta i et gruppetreff omtrent fire uker etter at barnet er født. Disse gruppene består av seks til ti deltakere. I tillegg til å formidle kunnskap ønsker vi å bidra til at foreldre i samme situasjon kan få utveksle erfaringer, og støtte hverandre i foreldrerollen. Gruppetreffet ledes av helsesykepleier.
Mange benytter muligheten til å danne et sosialt nettverk - barselgruppe - utifra denne gruppen."
Foreldre som har barn i førskolealder med vedvarende utfordringer knyttet til spising og måltider kan få hjelp av et tverrfaglig sammensatt team. Slike vansker kan være at:
- barnet er selektivt til hvilke matvarer det vil ha/ikke ha
- barnet har vegring mot mat/matsituasjon
- barnet har vansker med å bearbeide maten i munnen og/eller svelge
Gjennom en samtale vil vi kartlegge situasjonen, og møtet avsluttes med konkrete råd som kan prøves ut. Foreldrene får tilbud om en oppfølgingssamtale.
Vi kan også tilby hjelp til å opprette et samarbeid med andre som kan bidra til en god utvikling, som fastlege, familiesenter, helsestasjon og barnehage.
Mer informasjon om spisevansker hos barn (PDF, 2 MB)
Søvngruppe er et kurstilbud for foreldre med barn i alderen 6 måneder til 4 år som opplever de har utfordringer med søvn. Årsakene til at andre familier har tatt kontakt er
- innsovningsvansker
- oppvåkningsvansker
- utfordringer med leggerutiner
- vansker med å trappe ned nattamming
- ønske om å etablere en felles arbeidsmodell som foreldre, i møte med barnets søvn
Er dette aktuelt for dere?
Ta kontakt med helsestasjonen via Helsenorge.no eller på telefon 51 64 16 50 / 51 65 32 21.
Hva består tilbudet av?
Tilbudet består av 2 samlinger, og det vil være 2-3 familier på hvert kurs. Søvngruppen ledes av ansatte på helsestasjonen. Vi ønsker at begge foreldrene deltar. Dette er spesielt viktig den første samlingen.
Første samling starter med felles undervisning om søvn. Deretter forteller familiene om deres barns søvnutfordringer. Vi vil sammen med foreldrene lage en plan for hvordan dere kan forsøke å hjelpe barnet deres inn i et bedre søvnmønster.
Andre samling skjer omtrent to uker etter den første. Her hører vi hvilke erfaringer dere har gjort, og gir tilbud om videre oppfølging ved behov.
Tidspunkt: Mandag i oddetallsuker klokken 08.45.
Varighet: 1,5-2 timer.
Sted: Sola helsestasjon, Rådhusvegen 21, 4050 Sola.
«Mamatoto» er swahili og handler om det gjensidige avhengighetsforholdet mor og barn står i. Det som er godt for den ene er godt for den andre. Mange mødre kjenner etter fødsel på nedstemthet, uro og usikkerhet på om man er en god nok mor.
Sola kommune har etablert en barselgruppe for nybakte mødre som har det vanskelig i spedbarnstiden. Tilbudet gis i gruppe og varer i 9 uker.
Målet med kurset er å bidra til et positivt samspill mellom mor og barn. Det vil på kurset bli lagt vekt på tema som mestring av stress, uro og samspill med barnet. Hver gang er det også en aktivitet som babysang, babymassasje eller yoga for mor.
Tilbudet er lavterskel, gratis og er et samarbeid mellom Rask psykisk helsehjelp-enhet for mestring og Barn, ungdom og familietjenesten.
Kurset finner sted på Stangelandsenteret. For påmelding ta kontakt med jordmor, helsesykepleier på helsestasjon, familieveileder på familiesenteret eller terapeut på rask psykisk helsehjelp.
Om kurset
Målet med kurs i Trygghetssirkelen/COS-P er å gjøre foreldre mer bevisst på å se, tolke og møte barnets behov. I tillegg til å bli bevisst egne holdninger, følelser og handlinger i samspillet med barnet sitt. Vi bruker en del filmklipp av samspill mellom foreldre og barn i ulik alder. Deretter snakker vi sammen i gruppen med utgangspunkt i filmene og dagens tema.
Hvem kan delta?
Kurset er for foreldre bosatt i Sola kommune med barn i førskolealder som kan nyttiggjør seg ett gruppetilbud på norsk. Barna må være minst 6 måneder ved kursstart. Barnet skal ikke være med på kurset.
- Sted: Sola helsestasjon , Rådhusvegen 21.
- Antall samlinger: 6-8 samlinger på 1,5 - 2 timer hver gang.
- Pris: Kurset er gratis.
- Oppstart og påmelding: Vi starter opp kurs når vi har nok påmeldte deltagere.
Påmelding
Ta kontakt med din helsestasjon via Helsenorge eller send en e-post til kristin.igland@sola.kommune.no for påmelding.
Informasjonsbrosjyre om kurset
Informasjonsbrosjyre om foreldrekurs i trygghetssirkelen COS-P (PDF, 798 kB)
Er barnet sykt?
Barn med feber, oppkast, diaré eller smittsomme sykdommer kan ikke møte på helsestasjonen. Syke barn skal vurderes av fastlege og ikke lege på helsestasjonen.
Trenger du en time?
Dere er velkommen på helsestasjonen også utenom de oppsatte konsultasjonene, men vi ønsker at dere ringer på forhånd dersom dere ønsker å snakke med helsesykepleier/jordmor. Hvis dere kun ønsker å veie/måle barnet kan dere komme uten avtale.
Barns rett til helsekontroll
Barn har rett til helsekontroller i den kommunen der barnet bor eller midlertidig oppholder seg, som en del av barns rett til nødvendig helsehjelp.
(Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven § 6-1.)
Barnets helsejournal
Det opprettes helsejournal på alle barn i helsestasjonstjenesten Forskrift om pasientjournal . Når barnet begynner på skolen, overføres journalen til skolehelsetjenesten.
Journalen skal bidra til at barnet får faglig forsvarlig oppfølging fra nyfødtalder til og med 10. klassetrinn. Journalen inneholder blant annet vaksinasjoner, nedtegnelser fra helseundersøkelser og samtaler, og kopier av brev og epikriser.
Skal dere flytte? Gi oss beskjed, slik at vi kan sende journalen til ny helsestasjon eller skolehelsetjenesten slik at de kan følge opp barnet videre.
Foreldrenes innsynsrett
Foreldre/foresatte har som hovedregel rett til innsyn i alle opplysninger som omhandler barnet (Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven) § 3-4).
Når barnet er mellom 12 og 16 år skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når barnet av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette.
Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret skal likevel gis foreldre eller andre med foreldreansvaret når barnet er under 18 år.
Se Foreldrehverdag hos Bufdir for råd til deg med barn mellom 0 og 18 år.