Åpenhet om demens
En demensdiagnose kan virke stigmatiserende og vekke ulike følelser både hos personen selv og omgivelsene. Følelser som sorg, tapsfølelse, usikkerhet om fremtiden, sinne, fornektelse, angst og depresjon, er naturlige og vanlige. En reaksjon på diagnosen kan være at personen selv, men også personer i omgangskretsen, trekker seg tilbake og unngår kontakt. Behovet for og graden av åpenhet rundt en demensdiagnose vil variere fra person til person og fra familie til familie. Men på et generelt grunnlag, er det erfaring for at åpenhet og informasjon til omgivelsene oftest virker positivt over tid både for personen selv og de berørte rundt.
Få råd og veiledning
Hvis du eller noen som står deg nær har fått en demens diagnose anbefaler vi deg å ta kontakt med Hukommelsesteamet i Sola kommune. De kan gi deg råd og veiledning.
God råd i hverdagen
Få råd fra fagfolk
Har du spørsmål eller bekymringer knyttet til demens? Ta kontakt med Demenslinjen, på telefon 23 12 00 40, og snakk med erfarne sykepleiere. Demenslinjen er åpen mandag til fredag fra klokken 9.00 til 15.00.
Slik har du en god samtale med personer med demens
"Hva har du gjort i dag?" "Husker du vi var der?" Slike spørsmål kan fort bli vanskelige hvis personen ikke husker svaret eller vet hva de skal svare. Et av de viktigste rådene er å ikke stille spørsmål. Det kan fort skape en nederlagssituasjon. Prøv heller å la praten gå uten å stille spørsmål.
Snakk om vanlige ting. Gjør det enkelt med korte setninger og et tema om gangen. Prøv å fortelle og bekrefte. "Du er så glad i å svømme". "Du er så glad i musikk - kanskje vi skal sette på litt musikk sammen".
Av og til når ordene ikke når frem, er det godt å kommunisere på andre måter. En klem. Ei hånd på skuldra. Et godt smil. Nærkontakt kan bety mye.
Det å ha noen gode opplevelser sammen kan være fint når den vanlige samtalen ikke er så lett. Finn frem fotoalbumet eller huskeboka (se under). Ta med en bok. Se i kunstbøker sammen. Skru på favorittsangen. "Vi tar den sangen du pleide å synge for meg da jeg var liten". Mange husker sanger lenger enn de husker ord.
Dersom personen ikke kjenner deg igjen; fortell hvem du er. Hvis personen fremdeles ikke kjenner deg igjen, er det viktig å huske på at det er en del av sykdommen.
Huskeboka
Huskeboka er ei bok til deg som nylig har fått en demensdiagnose. Boka kan brukes som utgangspunkt for samtaler mellom deg, dine pårørende og/eller helse- og omsorgspersonell. Er du pårørende kan du bruke boka som en veileder til hvordan du støtter personer med demens i hverdagen.