Råd i hverdagen til personer med demens

Når en person får en demensdiagnose, rammes ikke bare personen selv. Diagnosen berører også ektefelle, barn, familie, venner, kolleger og annen omgangskrets i større eller mindre grad. 

Åpenhet om demens

En demensdiagnose kan virke stigmatiserende og vekke ulike følelser både hos personen selv og omgivelsene. Følelser som sorg, tapsfølelse, usikkerhet om fremtiden, sinne, fornektelse, angst og depresjon, er naturlige og vanlige. En reaksjon på diagnosen kan være at personen selv, men også personer i omgangskretsen, trekker seg tilbake og unngår kontakt. Behovet for og graden av åpenhet rundt en demensdiagnose vil variere fra person til person og fra familie til familie. Men på et generelt grunnlag, er det erfaring for at åpenhet og informasjon til omgivelsene oftest virker positivt over tid både for personen selv og de berørte rundt.

Få råd og veiledning

Hvis du eller noen som står deg nær har fått en demens diagnose anbefaler vi deg å ta kontakt med Hukommelsesteamet i Sola kommune. De kan gi deg råd og veiledning.

God råd i hverdagen

 

Få råd fra fagfolk 

Har du spørsmål eller bekymringer knyttet til demens? Ta kontakt med Demenslinjen, på telefon 23 12 00 40, og snakk med erfarne sykepleiere. Demenslinjen er åpen mandag til fredag fra klokken 9.00 til 15.00. 

Slik har du en god samtale med personer med demens

Huskeboka

Huskeboka er ei bok til deg som nylig har fått en demensdiagnose. Boka kan brukes som utgangspunkt for samtaler mellom deg, dine pårørende og/eller helse- og omsorgspersonell. Er du pårørende kan du bruke boka som en veileder til hvordan du støtter personer med demens i hverdagen.