Før det kalles inn til oppmålingsforretning
Oppmålingsavdelingen har 16 uker på å gjennomføre merking og måling av eiendommen etter at vedtaket er fattet. Fristen på 16 uker løper ikke i vinterhalvåret (fra 1. desember til 31. mars), eller hvis det mangler nødvendige skjema eller erklæringer.
Arealet som skal overføres skal tinglyses over på ny eier/eiendom og føres i matrikkelen. For at oppmålingsforretningen og senere tinglysing kan finne sted må skjema for arealoverføring, pantefrafall og nødvendige erklæringer foreligge.
Nødvendig dokumentasjon
- Erklæring om arealoverføring (utgår hvis hjemmelhaver er lik for begge eiendommene).
- Erklæring om pantefrafall fra eventuelle pantehavere på avgivereiendommen.
- Hvis det er tinglyst en urådighet over den avgivende eiendommen, må samtykke fra rettighetshaveren legges ved.
- Er det stedbundne rettigheter knyttet til arealet som skal overføres, må dette klarlegges og kartfestes.
Mye av informasjonen ligger gjerne i grunnboken til eiendommen, den kan du finne på kartverkets side her.
Hva skjer videre?
Etter at nødvendige skjema og erklæringer foreligger vil oppmålingsavdelingen kalle inn til oppmålingsforretning. Partene vil få et varsel om dette med 14 dagers frist.
Landmåleren merker og måler de nye grensene sammen med partene under oppmålingsforretningen. Er det stedbundne rettigheter knyttet til arealet/avgivende eiendom, påvises disse av partene.
Etter oppmålingsforretningen sender kommunen ut en protokoll som beskriver oppmålingsforretningen og hva som er ført i matrikkelen. Arealoverføringen sendes til tinglysing.
Det er mulighet til å klage på protokollen og det som har blitt ført i matrikkelen. Klagefristen er 3 uker fra du mottok dokumentene.
Berørte eiendommer får tilsendt nye matrikkelbrev og grunnbokblad etter at arealoverføringen er tinglyst.