Utkjøringen av nye beholdere starter allerede på nyåret. Alle boliger og fritidsboliger i kommunen skal ha en renovasjonsordning for hageavfall. Denne ordningen er innrettet på ulike måter ut fra hvilken type bolig og renovasjonsløsning du har, og noen typer bolig er ikke omfattet av ordningen med egen hageavfallsbeholder på hjul.
Unntakene er:
• Borettslag/sameie med fellesbeholder eller nedgravd beholder
• Husstander som har fått tillatelse fra kommunen til å kompostere selv
• Husstander som allerede har mottatt egen hageavfallsbeholder
For deg som får egen beholder:
Hageavfallsbeholderen er merket med et hageavfallsklistremerke på lokket, og skal benyttes til hageavfall i tråd med IVARs sorteringsguide. Hageavfallet hentes en gang i måneden fra mars til oktober, og tømmes ikke i perioden november – februar. Du kan se tømmekalenderen på appen “Min renovasjon” eller www.tømmekalender.no.
Pass på å sortere riktig, siden feilsortert avfall ikke vil bli tømt.
For deg som ikke får egen beholder, men bruker nedgravde beholdere eller felles beholdere:
Det finnes for tiden ingen god løsning for at borettslag, sameier og velforeninger med felles avfallsbeholdere kan sortere ut hageavfallet. Derfor må disse levere hageavfallet selv på en gjenvinningsstasjon eller bestille henting av hageavfall via hentavfall.no. Ordningen krever innlogging, og en representant fra styret kan få tilgang ved å fylle ut skjema på www.hentavfall.no under "Borettslag, sameier og velforeninger".
For deg som allerede har en 240 liters beholder, men ønsker å bytte
Det vil ikke være mulig å bytte størrelse på beholder før vi er ferdig med å levere ut nye beholdere. Dette gjelder både for tidligere utdelte 240 liters beholdere, og for deg som nå får en 140 liters beholder.
Vi legger ut informasjon på hjemmesiden når det blir mulig å bytte beholder.
I 2025 vil det være samme gebyr for begge størrelsene.
Effektiv gjenvinning med høy kvalitet
Den nye renovasjonsordningen skal gjøre at alle innbyggere skal kunne kildesortere avfallet sitt bedre, slik at gjenvinningen blir så effektiv som mulig. Bedre sortering bidrar til lavere driftskostnader, noe som hjelper med å holde renovasjonsgebyrer så lave som mulig.
Bakgrunnen for endringen er utfordringer med separering av mat- og hageavfall på IVARs biogassanlegg. Poser med matavfall som setter seg fast i hageavfall gjør at matrester blandes med hageavfallet, noe som skaper hygieniske problemer og gjør komposten ubrukelig. Når avfallet er blandet, kan det ikke behandles på riktig måte i biogassprosessen. I stedet må det brennes. I tillegg fører jord, sand og stein til økte kostnader og driftsproblemer. Ved å sortere mat- og hageavfall separat kan vi unngå disse problemene, utnytte ressursene bedre og holde kostnadene nede.
Mer informasjon om hva som skal kastes hvor
Se IVARs sorteringsguider:
• Sorteringsguide for matavfallsdunken
• Sorteringsguide for hageavfallsdunken
Gratis levering på gjenvinningsstasjonen:
Du kan levere hageavfall gratis hele året på Forus og Sele gjenvinningsstasjon.
Stoppe hagerømlingene!
Flere vanlige prydplanter kan forårsake store problemer for det biologiske mangfoldet hvis de sprer seg utenfor hagen. Hageplanter på avveier kalles hagerømlinger, og sprer seg dessverre lett fritt i naturen. Det er derfor viktig å ikke kaste hageavfall i naturen, ved friområder, på søppelhauger eller langs veien. For informasjon om hvor du kan kaste hagerømlinger, fremmede arter og syke planter, besøk ivar.no.
Du kan finne en oversikt over fremmedartslista og hvordan du unngår hagerømlinger på Artsdatabankens nettsider.
Husstander i Sola kommune, med unntak av de som har nedgravde containere, bor i borettslag eller sameie med fellesbeholdere, eller husstander som har mottatt hageavfallsbeholder tidligere, får tildelt en egen hageavfallsbeholder i løpet av 2025.
Kommunen begynner å kjøre ut beholderne i januar 2025.
IVARs biogassanlegg har hatt utfordringer med å separere mat- og hageavfall når begge avfallstypene er blitt kastet i samme beholder. Plastposer fra matavfall setter seg fast i hageavfall, og gjør at matrester blandes med hageavfallet. Det skaper hygieneutfordringer og gjør komposten ubrukelig. Når avfallet er blandet, kan det ikke behandles på riktig måte i biogassprosessen, og må i stedet brennes. I tillegg fører jord, sand og stein til økte kostnader og driftsproblemer. Ved å sortere mat- og hageavfall separat kan vi unngå disse problemene, utnytte ressursene bedre og holde kostnadene så lave som mulig.
Vi har dessverre ikke mulighet til å skille på om boligeiendommen har hage eller ikke, siden vi ikke kan se i eiendomsregistrene om det finnes en hage knyttet til eiendommen. Vi vet heller ikke hva slags avfall den enkelte husstand produserer. For at sortering og gjenvinning hos IVAR skal være mest mulig effektiv kreves et felles system for alle, uavhengig av om du har hage eller ikke.
Husstander som deler avfallsløsning med felles beholdere, nedgravde containere, eller bor i borettslag/sameie, får ikke egne beholdere for hageavfall. Dette er fordi det ikke finnes en god løsning for å håndtere hageavfall i disse systemene. Ulike tømmeruter og problemer med reguleringsplanene gjør det vanskelig å koordinere innsamlingen, noe som ville økt kostnadene. Derfor må disse husholdningene bruke tjenesten hentavfall.no eller levere hageavfallet sitt selv til IVAR.
De som bor i borettslag, sameie, eller har beholdere på felles oppstillingsplass eller er koblet til nedgravd kontainer, kan bestille henting av hageavfall gjennom hentavfall.no. Ordningen krever innlogging. En representant for styret i borettslaget, sameiet eller velforeningen kan få tilgang til påloggingen ved å fylle ut skjema på nettsiden www.hentavfall.no. Velg "Borettslag, sameier og velforeninger".
Eiendommen vil da få utlevert en beholder i noen dager hvor hageavfallet skal samles i. Denne beholderen vil så bli tømt av renovasjonen.
Hvis du leier kompostutstyr fra kommunen eller har fått godkjenning for privat komposteringsutstyr, vil du ikke få tildelt en hageavfallsbeholder.
I 2024 var det kun mulig å få en 240 liters beholder for hageavfall. I 2025 har vi valgt å bruke 140 liters beholdere. I starten vil det ikke være mulig å bytte størrelse på beholderne på grunn av kapasitet, men etter hvert kan det bli mulig å bytte mellom størrelsene. Prisen for 140 liters og 240 liters beholdere vil være lik i 2025.
Prisen for hageavfallsbeholder kan du se på oversikten over kommunale gebyrer. Renovasjon er et selvkostsystem. For å holde kostnadene nede er det viktig å gjøre avfallshåndteringen så effektiv som mulig.