Hvilke tiltak har vi for å forebygge voldelig ekstremisme?
Forebygging i et bredt perspektiv handler om å sikre gode oppvekstvilkår for barn og unge, bekjempe fattigdom, samt å arbeide for at alle, uavhengig av bakgrunn, skal oppleve tilhørighet, inkludering og beskyttes mot diskriminering og utenforskap. For å kunne forebygge at personer blir radikalisert, må personene oppdages og bekymringen må avklares for å vurdere nødvendige tiltak. Kommunen, politiet og PST samarbeider og deler relevant informasjon.
Hva gjør Sola kommune?
I Sola kommune har SLT-koordinator et overordnet ansvar for det forebyggende arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme i kommunen, og er kommunens representant i SAMVER (Samordningsgruppe mot voldelig ekstremisme i regionen). Denne gruppen har representanter fra kommunene Stavanger, Sandnes, Rennesøy, Randaberg, Sola og Time, PST og Sør-vest politidistrikt, Kriminalomsorgen region Sørvest, Rogaland fylkeskommune og RVTS. Teamet skal ha fokus på å gi råd og veiledning til nøkkelpersoner i nettverket rundt en person det er knyttet radikaliseringsbekymringer til.
Hva gjør regjeringen?
Regjeringen ønsker en bred innsats for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme (2014) beskriver aktuelle utfordringer, forebyggingsstrategier, tiltak og forslag til håndtering ved bekymring. Det er et mål at tiltakene i planen skal gi konkrete verktøy for de som arbeider med utfordringene i praksis.
Begreper
Forebygging av voldelig ekstremisme: Begreper
En prosess der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå politiske, ideologiske eller religiøse mål.
Aktiviteten til personer og grupperinger som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske, ideologiske eller religiøse mål.
Kriminalitet som har rasistiske, fremmedfiendtlige eller homofobiske motiver, eller som på en eller annen måte er begrunnet mot en person eller gruppe av personer på grunnlag av deres faktiske eller oppfattede gruppetilhørighet. Voldelig ekstremisme er den mest ytterliggående formen for hatkriminalitet.
Å fremme ekstreme ideologier og ytringer på internett.
En prosess som kan føre til at en person under gitte forutsetninger ikke lenger aksepterer bruk av vold for å nå politiske, ideologiske eller religiøse mål.
Hva kan du gjøre?
Det kan være utfordrende og vanskelig å snakke med en person når du er bekymret for at personen står i fare for å bli radikalisert. Det er derfor viktig å søke veiledning og få kunnskap til å gjennomføre en god samtale.
Du kan få råd og veiledning ved å henvende deg til:
Bekymringstegn og signaler
Enkelte bekymringstegn trenger ikke nødvendigvis bety at det er noe galt. Det er når flere bekymringstegn opptrer samtidig at man bør undersøke nærmere.
Tegn det er viktig å være oppmerksom på:
Forebygging av voldelig ekstremisme
- Appellerer til og søker etter ekstremistisk materiale på nett
- Endrer utseende, klesdrakt m.m.
- Benytter symboler knyttet til ekstremistiske idealer og organisasjoner
- Slutter på skolen, med fritidsaktiviteter m.m.
- Endrer nettverk og omgangskrets
- Omgås med personer og grupper som er kjent for ekstremisme
- Omgås i grupper der det utøves trusler, vold og/eller annen kriminell virksomhet
- Medlem i ekstremistiske grupper, nettverk og organisasjoner
- Opptatt av ekstremisme på internett og sosiale medier
- Deltar på demonstrasjoner og voldelige sammenstøt med andre grupper
- Bruker trusler og vold som følge av ekstremisme
- Hatkriminalitet
- Reisevirksomhet som kan føre til økt radikalisering og kontakt med ekstremister
- Intoleranse for andres synspunkter
- Fiendebilder – vi og dem
- Konspirasjonsteorier
- Hatretorikk
- Sympati for absolutte løsninger som avskaffelse av demokrati
- Legitimerer vold
- Trusler om vold for å nå politiske mål
Mer informasjon
Nettsiden www.radikalisering.no inneholder informasjon fra regjeringen til deg som ønsker hjelp, råd eller kunnskap om radikalisering og voldelig ekstremisme. Her finnes nyttig informasjon for ansatte i kommuner, skoler, barnevern eller politi, eller for andre som jobber med ungdom, foreldre og de unge selv.